Hidakfórum

 

Mediawave videók

Hírcsatorna

EFOP

Kapcsolat

 

Kovács Norbert Cimbi

cimbi@iplus.hu

Iroda: Boros Oszkár

eloforras@iplus.hu

Tel.: 06-88-220-156

Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

8494 Kiscsősz,
Kossuth u. 47.


Warning: Use of undefined constant DS - assumed 'DS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/hidakfor/public_html/templates/siteground-j16-43/html/com_content/article/default.php on line 15

A Honvéd Bakony Táncegyüttes bemutatja Holttenger című előadását

 

„Hol vagyunk hát?

A Mezőségnek hívott erdélyi dombvidék kellős közepében (…), távol a vasúti és szellemi közlekedés ütőereitől, hajdani lápok, tavak, nádasok kiszikkadt völgyében. Makkai Sándor püspök úr néhány évtizede regényt írt rólunk vagy inkább segélykiáltást, az volt a címe: Holt-tenger. Hasonlatos hozzá valóban a vidék domborzata. Valamikor tenger volt itt, azután elment valamerre, mi itt maradtunk, hasonlóképpen a vízi világból a természet sanyarú változásaiban az élelmes kétéltű békák is. Itt koncerteznek a házunk alatt a tocsogós réteken.”

/Sütő András/

 

 

A műsor az erdélyi Mezőség gazdag zenei és tánchagyományaiba nyújt betekintést. A bemutató nemcsak a Belső-Mezőség (Magyarszovát, Mezőkeszü, Magyarpalatka), hanem Észak-Mezőség (Szék, Magyarborzás) és Kelet-Mezőség (Budatelke) hagyományaiból is válogat, bemutatva a vidék regionális és etnikai (magyar, román, cigány) kulturális sokszínűségét. Az előadás során a pusztakamarási születésű, szűkebb pátriáját csodálatos szavakkal megelevenítő Sütő András gondolatai idézik meg a mezőségi ember életét, rámutatva a regionális kultúra általános emberi értékeire is.

 

A bemutatók időpontja 2011. április 16. (szombat) 15 óra és 18 óra 30 perc, helyszíne a HM. Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. Veszprémi Intézménye (Veszprém, Zalka Máté tér 1.).

 

Az műsor elkészítésében közreműködött Kádár Ignác és Nagypál Anett.

Az előadásban közreműködik a Kis-Bakony Táncegyüttes és Ács Tamás színművész.

Kísér Boldizsár József és a Tegnap zenekar.

 

Jegyek kaphatók 800 forintos áron, elővételben is, az előadás helyszínén, illetve a 88/423-627-es telefonszámon.{jcomments on}

 

„Eleink tudtak maradandót: hitbeli–szellemi, anyanyelvi értékeket létrehozni, megtartani, fejleszteni, átadni. Kincseink korszerűsítése, hatósugaruk szélesítése, termékenyítése bennünket sürget.”

/Kövesdi Kiss Ferenc/

 

 

 

Partnerek, támogatók

 

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium

és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült. 

 

  

Nemzeti Együttműködési Alap

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

Forgórózsa Népművészeti Központ

 

www.csurdongolo.org

Kapuvár Néptáncegyüttes